Logopedie Bucuresti, terapie logopedica, defectologie si logopedie prin cabinetul Alexia

Este important limbajul in procesul relationarii ?

Limbajul uman este cel mai important mijloc de relationare, prin intermediul lui omul comunica dorinte, sentimente, intentii, construieste si intretine relatii, se formeaza si defineste ca individ. 

Astfel, de insusirea corecta a limbajului depinde dezvoltarea intregii personalitati a individului.Un copil cu dislalie, care nu a beneficiat de terapie logopedica, poate dezvolta complexe de inferioritate, o stima de sine scazuta, relatii deficitare cu ceilalti, poate manifesta teama de a vorbii in public, inchidere in sine, ceea ce poate duce la experimentarea unor stari depresive, esec sau chiar abandon scolar si implicit o slaba insertie sociala.

Pentru dezvoltarea armonioasa a copilului sunt necesare interventiile logopedice inca din faza de debut a tulburarilor de limbaj, acesta fiind un factor decisiv in reusita terapiei logopedice.

Cui se adreseaza terapia logopedica ?

Cele mai multe tulburari se intalnesc la copii de varsta prescolara, adica in perioada in care limbajul se formeaza si se dezvolta, depistarea si interventia timpurie constituie cel mai important mijloc de evitare a automatismelor patologice si de insusire corecta a limbajului.

In urma unor accidente vasculare cerebrale,in general la persoanele varstnice este afectata sfera comunicarii verbale prin aparitia afaziilor.

Tulburarile de limbaj afecteaza personalitatea copiilor ?

Da,tulburarile de limbaj se resfrang asupra personalitatii copiilor si a sanatatii lor neuro-psihice, copilul dezvoltand un tablou complex de tulburari secundare cum ar fii:timiditatea, nehotararea, neincrederea in sine, izolarea de colectiv, negativismul, excitabilitatea si iritabilitatea marite, sentimente de inferioritate, nervozitatea.

Ce trebuie facut pentru evitarea esecului scolar ?

Se impune depistarea si diagnosticarea copiilor cu tulburari de limbaj, iar apoi, interventia logopedica adecvata pentru a evita aparitia unor defecte permanente in sfera limbajului si a unor tulburari emotionale(lipsa de incredere in sine, negativism, opozitionism, absenteism).

Specificul terapiei logopedice:

Avand in vedere stransa legatura intre dezvoltarea limbajului si a personalitatii copilului interventia vizeaza corectarea deficientei de limbaj propriu-zisa dar si dezvolatea celorlalte paliere ale personalitatii.In acest proces complex trebuie angrenati toti factorii care au influienta asupra dezvoltarii copilului:familie, gradinita, scoala.

Eficienta interventiei depinde de implicarea familiei copilului.

Sfaturi pentru familie:

-Un program zilnic echilibrat, cu un regim de viata ordonat, cu respectarea orelor de somn, evitarea trezirilor bruste si a starilor de agitatie sunt foarte importante.

-Evitarea alimentelor excitante: ciocolata, cacao, condimente.

-Inainte de culcare se recomanda o cana de lapte caldut sau ceai calmant.

-Este necesara calirea organismului prin practicarea unor sporturi care nu presupun si incordare.

-Atunci cand va adresati copilului vorbiti calm, utilizand un limbaj simplu, cu pauze intre propozitii, fraze.

-Enunturile exprimate sa fie cat mai scurte.

-Nu-l intrerupeti niciodata pe copil.

-Ascultati ce zice copilul si nu cum zice copilul.Simulati ca nu sunteti atent la modul cum vorbeste .

-In conversatie, asteptati raspunsul copilului, acordandu-i timp suficient pentru a raspunde.

-Dezvoltati sentimentul de incredere al copilului.

-Folositi recompense in zilele lui “bune”.

Cabinet de logopedie,terapia logopedica,tulburari de limbaj – Info