Logopedie Bucuresti, terapie logopedica, defectologie si logopedie prin cabinetul Alexia

Cabinet logopedic Alexia > Articole utile > Comunicare. Socializare.

Comunicare. Socializare.

Comunicarea copilului cu ceilalti semeni ai sai, este impregnata de incarcarea socio-afectiva specifica relatiilor interumane.Comunicarea timpurie intre copil si mama, (ca prima sursa socio-afectiva)marcheaza hotarator relatiile materne.

O alta forma de comunicare apare pe masura ce  copilul cunoaste si cucereste lumea materiala(obiectele,natura).

Primul pas spre cunoasterea copilului tau este foarte important. A-i vorbi, a-l plimba, a te juca,a te culca si manca impreuna cu el nu este suficient. El are nevoie si de colegi / prieteni de varsta lui sau apropiata varstei lui. Cauta sa-l lasi cu alti copii pentru a-i vedea reactia din timpul jocului si felul lui de-a se comporta cu cei din jur.

Sa se joace impreuna cu prietenul il antreneaza si-l pune in diferite ipostaze. Daca jocul decurge frumos, fara incidente si accepta regulile, inseamna ca a pornit pe drumul cel bun si isi va face usor prieteni.

Sa se joace de unul singur este frumos, dar nu tine mult timp; de aceea, atunci cand are posibilitatea, este bine sa se joace cu cei cu care vine in contact. Daca nu-i face placere sa puna mana pe jucariile lui si alti copii i se va spune ca nu va avea toate jucariile si ele se pot imprumuta pentru scurt timp, iar jocul este mai frumos cu mai multi copii. E bine sa fie el primul care ofera jucaria pentru a se juca copilul de langa el sau sa ceara frumos jucaria de la alt copil fara a o strica, multumindu-i la inapoiere.

Lasa-l sa se joace unde ii place lui. Daca nu exista spatiu de miscare, recomandat este sa se frecventeze un parc sau un loc special amenajat unde copiii se intalnesc si se joaca impreuna. Il urmariti si indrumati deoarece este la inceput de drum si asa se formeaza. Important este sa-si doreasca sa mai fie dus acolo si frica fata de anumite aparate de la locul de joaca va disparea(asta daca a amintit de asa ceva). In acest fel, va pierde din energia acumulata, face miscare, va dori sa fie printre copii si nu in fata televizorului sau calculatorului.

Integrarea copilului in colectiv se va realiza usor daca a fost pregatit din timp. Inainte de a-l inscrie intr-o gradinita e bine sa vizitezi institutia. Asa ai posibilitatea sa vezi reactia lui. Va fi atras de jucarii, de copii, de spatiu, vezi ce-i place mai mult, cat sta, daca doreste sa mai ramana sau te trage sa pleci mai repede acasa. Daca doreste sa plece perioada de acomodare va fi mai mare, iar pentru a preveni acest lucru mai faci vizite scurte la institutia unde l-ai inscris si fa-l sa-i placa ceva acolo. Copilul care se joaca unde il duci fara sa tina seama de tine se va acomoda foarte usor in colectiv.

Pentru reusita este bine sa:

–     ii lauzi fapta buna, iar daca a gresit (lovit, stricat, vorbit urat) ii spui atunci de ce esti suparat pe el.
–     il ajuti sa se poarte frumos cu cel cu care vine in contact.
–     il incurajezi si ajuti cand are nevoie.
–     nu-i critici munca comparand-o cu cea a altor copii; se va simti jignit, va refuza sa mai lucreze sau nu va mai manifesta interes, va intra in conflict cu unii copii.
–     daca copilul necesita o perioada mai mare de acomodare in gradinita urmeaza sfatul celui care primeste copilul.

Daca vei sta langa el, perioada de acomodare va fi mai mare.
–     sa nu alegeti dumnevoastra prietenii copilului.

–     sa luati masuri cand vi se aduce la cunostinta ca unele fapte se repeta (musca, bate, loveste…) daca nu le stopati la timp, devin automatisme si greu se mai pot corecta.
–     nu e rau sa impuneti anumite reguli, incurajati-l cand credeti ca a facut fapte laudabile oferindu-i ceva ce i-ati promis.
–     invatati-l sa-si recunoasca vina / fapta imediat si nu-l certati, altfel nu va mai spune niciodata ( am rupt cartea, am spart cana…); uneori il puteti ajuta in alta directie spunandu-i ,,cred ca ai fost putin distrat si de aceea ai scapat cana’’.

Comunicarea,socializarea este un pas important din viata copilului.

Daca il ajutam sa il realizeze, urcusul pe treptele care urmeaza se va realiza mult mai usor.

Programare online Cabinet logopedic Alexia

2 comentarii

  • mesaj de la: cristina
    Data: 21 May 2011

    sunt din ploiesti copilul meu are adhd nu este intregat la scoala vreau sa fie ca ceilanti ce ma sfatuiti

  • mesaj de la: Cabinet Logopedic Alexia
    Data: 14 June 2011

    Daca ati citit sfaturile noastre si le-ati urmat si totusi nu ati remarcat nici o schimbare,va recomand sa consultati un specialist care va poate personaliza un plan terapeutic de recuperare. Mult succes.

Lasa un comentariu