Logopedie Bucuresti, terapie logopedica, defectologie si logopedie prin cabinetul Alexia

Cabinet logopedic Alexia > Articole utile > Bâlbâiala – cum procedam in cazul copilului bâlbâit ?

Bâlbâiala – cum procedam in cazul copilului bâlbâit ?

Unui copil , cu atât mai mult unui copil care se bâlbâie, nu ii face plăcere sa fie sâcâit cu intrebări.Trebuie evitat pe cât posibil sa i se pună multe intrebări, trebuie lăsat să vorbească cât mai des despre ce vrea si  il interesează.

In cazul in care copilul tău dă semne de bâlbâiala pentru o perioadă mai mare de o lună ar trebui să cereţi sfatul unui specialist(logoped).Cu cât se asteaptă mai mult, cu atât este mai dificil să se elimine cu succes bâlbâiala din vorbirea copilului. Pentru evitarea anxietatii copilului ar trebui ca la prima informare la logoped sa fie prezenţi doar părintii.Cand vorbiţi cu copilul, evitaţi cuvintele “bâlbâit, bâlbâiala” sau altele asemenea,intrucât nu intelege semnificatia cuvintelor si le poate percepe ca infricoşatoare.

Ajuta-l să se facă inţeles:

Iti poţi ajuta copilul lăudandu-l de fiecare dată, arătându-i cat de mult crezi in el. Comunicarea este foarte importantă si in ceea ce priveşte relatia părinte-copil.Atunci când un copil se bâlbâie părinţii si familia sunt jenaţi si pretind că nu se intâmplă nimic cu copilul lor, făcându-l in acest fel să se simta neajutorat si singur cu bâlbâiala lui, iar aceste stari îi inrăutăţesc vorbirea.

Nu îi arătaţi copilului teama voastră, nu îi repetaţi continuu să vorbească mai rar sau să tragă aer in piept atunci cand se bâlbâie pentru că balbaiala se poate accentua. Daca cei din jurul lui vorbesc rar, prin imitaţie va vorbi si el rar, folosind propoziţii scurte,in asa fel incât copilul să vă inţeleagă uşor.

Atunci cand copilul va vorbeşte asiguraţi-va că il priviţi şi că ii acordaţi intreaga voastră atenţie. Bâlbâiala se poate accentua dacă copilul are senzaţia că nu este ascultat. Menţineţi contactul vizual cu copilul chiar şi atunci cand se bâlbâie, fiţi rabdator cu copilul vostru, nu-i arătati că sunteti ingrijoraţi sau suparaţi, pentru ca el se bâlbâie.

Nu intrerupeţi copilul atunci cand vorbeşte. Un copil este mai relaxat si se bâlbâie mai puţin dacă stie ca nu este interupt ori de câte ori incearcă să vă spună ceva. Sugeraţi şi celoarlalţi membrii modalitatea de comunicare.

Terapia poate ajunge repede la succes dacă legatura dinte familie si logoped este de comunicare, astfel fiind inlesnit drumul catre obtinerea unei vorbiri fluente. Schimbările uşoare in vorbirea si comportamentul părinţilor pot creşte increderea in sine a copilului si abilitatea de a vorbi fluent.

Programare online Cabinet logopedic Alexia

3 comentarii

 • mesaj de la: Stefan Ungurean
  Data: 21 January 2011

  foarte frumos articolul

 • mesaj de la: Victor Manea
  Data: 29 April 2011

  As vrea sa stiu cate cazuri de balbaiala ati rezolvat, caci se pare ca nu sunteti foate priceputi.

 • mesaj de la: Cabinet Logopedic Alexia
  Data: 15 June 2011

  Balbaiala este o tulburare a limbajului care, indiferent de cauzele declansatoare si forma de manifestare, are o importanta componenta emotionala.
  Fiind o tulburare de ritm si fluenta a vorbirii, foarte importante sunt exercitiile de respiratie si exercitiile speciale pentru imprimarea ritmicitatii vorbirii si eliminarea pauzelor, repetitiilor si cuvintelor/expresilor parazite.
  Dar toate acestea sunt ineficiente daca nu exista suportul afectiv adecvat.
  In cazul in care copilul nu este sustinut afectiv, este inconjurat de o admosfera tensionata in familie, la gradinita/scoala, este ridiculizat, tratat cu dispret si criticat, problemele lui se vor agrava, nu doar in planul vorbirii ci si in plan psihic.
  Ritmul in care o astfel de tulburare a vorbirii se recupereaza, depinde in ceea mai mare parte de aceasta componenta afectiv-emotionala si implica si responsabilizeaza toate persoanele importante din preajma copilului.

Lasa un comentariu