Logopedie Bucuresti, terapie logopedica, defectologie si logopedie prin cabinetul Alexia

Cabinet logopedic Alexia > Articole utile > Autoeducarea copilului prescolar

Autoeducarea copilului prescolar

Copilul ar accepta oricand sa cunoasca, sa cerceteze, sa experimenteze.

De aceea de multe ori suntem tentati sa-i infranam pornirile de teama ca acestea sa nu fie periculoase.

Adoptand in mod inteligent rutina zilnica , se pot elimina aceste pericole.

Daca usa este bine inchisa nu are nici o sansa sa iasa singur afara din casa, daca medicamentele si produsele toxice nu sunt la indemana lui, atunci pericolul otravirii dispare.

Dar aceasta adaptare nu este suficienta si nu  garanteaza siguranta in fata tuturor eventualelor pericole.

Pentru a nu intra in situatii riscante, trebuie sa-i insuflam copilului o teama rezonabila si sanatoasa fata de pericol, fara a-i da fiori.

Lasa-l sa descopere singur consecintele actelor sale asigurandu-va ca acestea nu sunt periculoase.

O sa asculte cu incredere daca ii explicati cum apare situatia periculoasa decat daca il protejati excesiv si il impiedicati sa descopere consecintele faptelor sale.

Este de preferabil sa-l puneti sa experimenteze in fata dumneavoastra diferite actiuni periculoase ( ex: sa aprinda chibritul, sa deschida radioul ) decat sa devina un subiect tabu, deoarece este posibil ca micutul sa vrea sa faca lucruri interzise numai pentru ca stie ca nu este voie.LOGOPEDIE BUCURESTI

Noi ca adulti trebuie sa-l ajutam pe copil sa-si intareasca egoul, si sa-si impuna singur disciplina.

Iata alte cateva sfaturi care stau la baza autoeducarii:

  • nu lezati egoul copilului:nu i spuneti cuvinte care il pot face sa se simta vinovat de o anumita incapacitate(ex:nu esti in stare de nimic)
  • nu-l amenintati:de fiecare data cand amenintam un copil ,il invatam sa-i fie teama de noi,sa se simta rau in propria piele.

Asta nu inseamna ca daca amenintam ii spunem “nu” copilului,ci atunci cand se impune o limita sau o pedeapsa trebuie sa o faceti. Dar nu ii spuneti dinainte ce poate pati daca face un lucru gresit,copii traiesc ii prezent si trebuie sa cunoasca ce trebuie sa faca nu ce poate sa urmeze.

  • nu faceti copilului promisiuni:copilul trebuie sa-si construiasca un ego sanatos,sa devina un individ dotat cu autodisciplina,care respecta drepturile celorlalti,iar daca motivatia lui devine una materiala(parintii au tentatia sa promita lucruri pentru a obtine lucruri de la copil)acest fapt nu se va intampla.
  • nu-l puneti sa promita:la fel ca si amenintarile,promisiunile nu fac parte din prezent,iar daca copilul este mai sensibil ,promisiunea pe care nu o respecta (pt copii promisiunile nu au nici un sens)o sa-l faca sa se simta vinovat.

Sau atunci cand copilul nu este sensibil il va invata ca poate inlocui o schimbare cu cuvinte goale.

  • nu-l protejati excesiv:deviza parintilor ar trebui sa fie:sa nu fac pentru copil ceea ce poate sa faca el singur.
  • explicatiile pe intelesul lor sunt cele mai indicate
  • nu insista sa execute imediat o sarcina atunci cand este ocupat cu altceva, da-i timp sa se pregateasca pentru asta.
  • fiti coerenti in atitudine,nu lasati copilul sa faca tot ce doreste intr-o zi iar in urmatoarea impuneti restrictii,copilul are nevoie de un minim de certitudine asupra aceea ce se asteapta de la el.
  • daca nu aveti intentia ca ordinele sa fie executate atunci nu le mai folositi in comunicarea cu copilul.

Daca copilul se invata cu o atitudine de abandonare atunci nici nu o sa incerce sa tina cont de cerintele parintilor.

Pentru a evita acest gen de atitudine negativa, a copilului, nu-i cereti nimic, nu-i ordonati nimic  din ceea ce nu  sunteti hotarati sa vedeti pus in aplicare.

Toate aceste atitudini ale adultului nu pot “creea “ un copil model(nici nu trebuie sa fie vorba despre asta)vor educa spre obtinerea unui copil prescolar disciplinat si respectuos in orice moment,care nu se revolta si nu ne scapa de sub control, fericit sa indeplineasca tot ceea ce i se cere,nu lasa loc influentarilor negative,minciunii,nu se bat cu fratii sau colegii,este altruist,cu principii morale,este constiincios,curat.

Toate aceste insusiri daca sunt cunoscute dar pot suporta la un moment dat mici schimbari putem fi linistiti pentru ca este vorba totusi de un copil.

Programare online Cabinet logopedic Alexia

Lasa un comentariu